XXV Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności Drukuj
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 19 października 2020 18:28


13 października 2020 r. w Zespole Szkół im. ks. dra Jana Zwierza w Ropczycach odbył się I etap (szkolny) XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w którym uczestniczyli uczniowie:

z klasy 2EK: Martyna Kisiel, Izabela Ozga, Jakub Podjasek, Izabela Trojan, Izabela Ziajor
z klasy 3TBH: Agata Bochnak, Kamila Łyszczek, Wiktoria Świderska


Racjonalne żywienie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa, jego pomyślność i aktywność zawodową. Mając to na uwadze organizacje międzynarodowe i władze poszczególnych krajów podejmują różne działania zmierzające do podniesienia poziomu wiedzy żywieniowej ludności, szczególnie młodego pokolenia. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, wychodząc naprzeciw tym dążeniom, stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.

Tematyka wiodąca tegorocznej Olimpiady – „Cukrzyca – prewencja i leczenie dietą”.
Do drugiego etapu (okręgowego) zakwalifikowały się uczennice: Izabela Ziajor (2EK) oraz Wiktoria Świderska (3TBH).
Serdecznie gratulujemy.


Katarzyna Piękoś

Poprawiony: poniedziałek, 19 października 2020 18:32