SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA
Podbudowę programową szkoły branżowej I stopnia stanowi gimnazjum. Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa 3 lata. Szkoła Branżowa I Stopnia przygotowuje uczniów do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, umożliwiającego uzyskanie dyplomu w wybranym zawodzie.
Absolwenci, którzy zdadzą zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe otrzymują EUROPASS - Suplement do Dyplomu Potwierdzającego Kwalifikacje Zawodowe. Zawiera on szczegółowy opis umiejętności i kompetencji uzyskanych przez posiadacza dyplomu zawodowego wraz ze wskazaniem zawodów, do których wykonywania jest uprawniony. Suplement jest ściśle powiązany z zawodem. W danym kraju wszyscy posiadacze określonego dyplomu otrzymają do niego taki sam suplement. Struktura dokumentu jest jednolita dla wszystkich państw członkowskich UE, chociaż w Polsce w suplemencie dodatkowo umieszcza się numer dyplomu oraz nazwisko i imię posiadacza. Suplement jest wydawany bezpłatnie przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne w języku polskim oraz, na życzenie posiadacza dyplomu, również w wersji angielskiej. Europass stwarza możliwości nauki i pracy w Europie, zwiększa szanse na rynku pracy.
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia mogą kontynuować naukę w liceach i technikach uzupełniających w celu zdobycia wykształcenia średniego ogólnego umożliwiającego zdanie egzaminu maturalnego.
Mechanik Pojazdów Samochodowych Piekarz Sprzedawca Kucharz Operator Obrabiarek Skrawajacych
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
Ogólna charakterystyka zawodu:
Mechanik pojazdów samochodowych zajmuje się:
- wykonywaniem operacji monterskich i czynności kontrolno-odbiorczych w procesie wytwarzania pojazdów samochodowych,
- przyjmowaniem pojazdów i zespołów do naprawy oraz sporządzania protokołów przyjęcia,
- usuwaniem usterek w zespołach i układach pojazdów,
- przeprowadzaniem konserwacji i zabezpieczeń antykorozyjnych podwozia i nadwozia pojazdu,
- dokonywaniem wymian płynów eksploatacyjnych pojazdu,
- wykonywaniem operacji demontażowych, montażowych i regulacyjnych pojazdu oraz jego zespołów,
- wykonywaniem operacji mycia oraz części i zespołów,
- dokonywaniem weryfikacji i napraw części oraz zespołów i podzespołów pojazdów samochodowych,
- wykonywaniem rozliczeń kosztów usług obsługowo-naprawczych.
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
Mechanik pojazdów samochodowych powinien się odznaczać następującymi cechami:
- zainteresowania techniczne,
- koordynacja zmysłowo – ruchowa,
- szybka orientacja i spostrzegawczość,
- odporność na warunki środowiska pracy.
- odporność na zapachy i smary,
- sprawność i wytrzymałość fizyczna,
- systematyczność i dokładność.
Przedmioty zawodowe w całym cyklu kształcenia:
- Technologia i podstawy konstrukcji maszyn
- Przepisy ruchu drogowego
- Budowa i naprawa pojazdów samochodowych
- Diagnozowanie pojazdów samochodowych
- Organizacja i zarządzenie przedsiębiorstwem samochodowym
- Język obcy zawodowy
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Pracownia podstaw konstrukcji maszyn
- Pracownia elektrotechniki i elektroniki
- Pracownia samochodowa - Zajęcia praktyczne
Perspektywy zawodowe:
Typowymi miejscami pracy dla mechanika pojazdów samochodowych są:
- warsztaty i serwisy samochodowe,
- stacje kontroli pojazdów,
- firmy transportowe posiadające własny serwis itp.
- zakłady rzemieślnicze mechaniki samochodowej,
- komórki służby technicznej odpowiedzialne za eksploatację pojazdów mechanicznych,
- własna firma usługowa - naprawa pojazdów samochodowych.
PIEKARZ
Ogólna charakterystyka zawodu:
Piekarz zajmuje się:
- dobieraniem i przygotowywaniem surowców do produkcji;
- ustalaniem metod i parametrów prowadzenia procesów technologicznych na podstawie wyników badań jakości surowców, półproduktów i wyrobów gotowych odpowiednio do istniejących warunków techniczno-organizacyjnych zakładu piekarskiego;
- wybieraniem i zestawianiem w ciąg produkcyjny oraz obsługiwania maszyn i urządzeń;
- sporządzaniem półproduktów;
- dzieleniem i formowaniem rożnych wyrobów piekarskich;
- przygotowywaniem do wypieku uformowanych kęsów ciasta;
- wypiekaniem pieczywa w rożnych asortymentach;
- sortowaniem, brakowaniem, pakowaniem, magazynowaniem i przygotowywaniem pieczywa do wysyłki;
- oceną jakości surowców, półproduktów i wyrobów gotowych metodą organoleptyczną;
- rozliczaniem produkcji piekarskiej.
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
Piekarz powinien się odznaczać następującymi cechami:
- sprawność i wytrzymałość fizyczna;
- zainteresowanie produkcją piekarską;
- poczucie odpowiedzialności;
- spostrzegawczość i podzielność uwagi;
- systematyczność i dokładność.
Przedmioty zawodowe w całym cyklu kształcenia:
- wyposażenie techniczne piekarni,
- przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej,
Perspektywy zawodowe:
Typowymi miejscami pracy dla piekarza są:
- zakłady cukiernicze wytwarzające ciasta, wyroby czekoladowe, lody, cukierki,
- działy cukiernicze w obiektach hotelarskich,
- własna działalność gospodarcza,
- zakłady rzemieślnicze, zmechanizowane i przemysłowe,
SPRZEDAWCA
Ogólna charakterystyka zawodu:
Sprzedawca zajmuje się:
- składaniem zamówień i przyjmowaniem dostaw,
- przygotowywaniem towarów do sprzedaży,
- prowadzeniem sprzedaży towarów,
- prowadzeniem dokumentacji i rozliczeń związanych z obrotem towarowym,
- dokonywaniem rozliczeń finansowo – księgowych,
- prowadzeniem promocji – mix,
- przyjmowaniem i rozpatrywaniem reklamacji.
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
Sprzedawca powinien się odznaczać następującymi cechami:
- dobra sprawność ruchowa i wytrzymałość fizyczna, która umożliwia pracę w pozycji stojącej i w ciągłym ruchu,
- spokojny głos i wyraźny sposób mówienia,
- spostrzegawczość i dobra pamięć,
- akceptowanie usługowego charakteru pracy oraz chęć służenia pomocą nabywcy,
- komunikatywność – umiejętność łatwego i szybkiego dostosowania się do różnych typów psychologicznych ludzi,
- poczucie obowiązku i odpowiedzialności,
- zrównoważenie emocjonalne,
- umiejętność pracy w zespole.
Przedmioty zawodowe w całym cyklu kształcenia:
- podstawy działalności handlowej,
Perspektywy zawodowe:
Typowymi miejscami pracy dla sprzedawcy są:
- punkty sprzedaży detalicznej,
- miejsca sprzedaży akwizycyjnej,
- własna działalność gospodarcza.
KUCHARZ
Ogólna charakterystyka zawodu:
Kucharz zajmuje się:
- sporządzaniem typowych potraw i napojów,
- przygotowywaniem półproduktów podstawowych potraw, napojów i innych wyrobów kulinarnych,
- przeprowadzaniem obróbki cieplnej półproduktów potraw i napojów oraz ich bezpośredniej sprzedaży w placówkach gastronomicznych,
- przechowywaniem i magazynowaniem surowców, półproduktów i produktów kulinarnych.
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
Kucharz powinien się odznaczać następującymi cechami:
- umiejętność pracy w zespole,
Przedmioty zawodowe w całym cyklu kształcenia:
- organizacja, bezpieczeństwo i higiena pracy
- podstawy żywienia człowieka
- technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- podstawy rachunkowości gastronomicznej
Perspektywy zawodowe:
Typowymi miejscami pracy dla kucharzy są:
- punkty małej gastronomii,
- stołówki prowadzone przez zakłady pracy.
- hotelowe zakłady gastronomiczne,
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
OPERATOR OBRABIAREK SKRAWAJĄCYCH
Ogólna charakterystyka zawodu:
Operator obrabiarek skrawających zajmuje się:
- przygotowywaniem obrabiarek skrawających ogólnego przeznaczenia do planowanej obróbki,
- wykonywaniem obróbki na obrabiarkach ogólnego przeznaczenia,
- przygotowywaniem obrabiarki CNC do planowanej obróbki,
- przygotowywaniem obrabiarki CNC do realizacji programu obróbki,
- przeprowadzaniem programu obróbki na obrabiarkach CNC,
- wykonywaniem konserwacji obrabiarek skrawających do metalu,
- przeprowadzaniem kontroli jakości wyrobów wykonanych w procesach obróbki.
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
Operator obrabiarek skrawających powinien się odznaczać następującymi cechami:
- zainteresowania techniczne,
- wysoki poziom spostrzegawczości,
- zdolność koncentracji uwagi,
- zamiłowanie do dokładnej pracy,
- koordynacja zmysłowo - ruchowa.
Przedmioty zawodowe w całym cyklu kształcenia:
- podstawy maszynoznawstwa i automatyki,
- technologia obróbki skrawaniem i obrabiarki,
- pracownia technik komputerowych i programowania obrabiarek sterowanych CNC,
Perspektywy zawodowe:
Typowymi miejscami pracy dla operatora obrabiarek skrawających są:
- przedsiębiorstwa produkcyjne wykorzystujące obróbkę skrawaniem, zajmujące się wytwarzaniem i eksploatacją maszyn i urządzeń mechanicznych, maszyn budowlanych, samochodów i ciągników,
- zakładach budowy i eksploatacji taboru kolejowego, budowy silników parowych, spalinowych i turbinowych, napędów hydraulicznych, wyposażenia samolotów i śmigłowców itp.
Opracowanie: Diana Dumara, Renata Dumara
|